Kärt

hjortron

Hjortron

(Rubus chamaemorus)

Hjortron - skogens guld - är de gyllene bär som växer på mymarker i norr. Det söta men ändå syrliga bäret är ett av de värdefullaste bären i vår natur.

Vitaminrik hälsobomb

Hjortron innehåller mycket C-vitamin, upp till 3–4 gånger mera än apelsin! Bäret innehåller även mera E-vitamin än många frukter och spannmålsprodukter. Dessutom är bäret fiberrikt och innehåller ellagsyra, som anses ha antimikroba egenskaper och nyttiga effekter för tarmarnas bakteriefunktion. Hjortron innehåller mycket järn och övriga viktiga mineraler för hälsan och bra fettsyror. Hjortron är ett riktigt superbär från norr!

Hjortronskörden varierar kraftigt från år till år. En enda frostnatt under blomningen kan förstöra hela skörden och det  här är ett populärt samtalsämne bland hjortronälskare varje år. Hjortronen är alltså mycket känsliga för väderförhållandena i norr ocg ofta är efterfrågan på hjortron större än skörden.

Eftersom hjortronets hälsosamma egenskaper bevaras bra i djupfrysta bär så bör man tina upp bären relativt snabbt, till exempel i mikrovågsugn eller vattenbad, så att inga näringsämnen går förlorade.

Polaricas hjortron plockas i de norra delarna av Finland och Sverige. Våra inhemska hjortron är naturligtvis av svenskt ursprung och bären förpackas i Haparanda.

Polarica-Berries-hjorton

hjorton

Hur använda hjortron?

Som de är med gröt eller yoghurt, eller då du vill njuta lite extra med glass, grädde eller vaniljsås. Traditionellt avnjuts hjortron även med bondost. Av hjortron tillverkas olika slags saft, sylt, marmelad och likör. Bäret passar utmärkt i bakverk - och som dekoration på tårtan. Testa hjortronsorbet med vaniljpallacotta!