Syrlig och söt

höstbär som smaksätter salta och söta delikatesser

Tranbär

(Vaccinium oxycoccos, V. microcarpum)

Tranbärsrisen växer på öppna mossar och myrar. I Sverige växer det två arter av tranbär – vanligt tranbär (Vaccinium oxycoccos) och dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum). Bären mognar på senhösten, från september till november. Det går även bra att plocka dem när snön lagt sig. Då har de högre sockerhalt och är inte lika syrliga.

Den syrliga vännen till sött

Många kanske tvekar att använda tranbär pågrund av dess syrlighet, men förutom att det är mycket nyttigt, är det ytterst smakrikt och ett fantastiskt tillbehör i båda salta och söta rätter.
Tranbär är en bra källa till vitamin C, innehåller mycket fibrer och har en naturligt låg sockerhalt.

Den syrliga smaken avtar när frosten får nypa bären innan man plockar dem, vilket innebär att frysta bär är sötare än färska. Tranbär är släkt med lingon och liksom lingon innehåller de mycket pektin och håller bra utan socker. Tack vare pektinet går det bra att koka sylt och marmelad av tranbär och samtidigt förbättrar det också hållbarheten för andra bär i blandsylt.

Polaricas ekologiska tranbär är plockade i Ryssland och packas i Haparanda.

Polarica-Berries-ktranbar

tranbar

Hur använda tranbär?

Tranbär passar i både salta och söta rätter och till bakning. Tillsätt lite tranbär i bröddegen eller som smaksättning i kötträtter. Å andra sidan kompletterar söta smaker det sura tranbäret, till exmepel passar kinuskisås utmärkt tillsammans med tranbär. Tranbärssaft används av tradition för många besvär men även i alkoholhaltiga drycker.

Testa tranbärsmousse som salt eller söt version. Till den salta versionen blandas sockerfri vispad grödde, smetana, renhack, timjan och tranbär. Till den söta versionen blandas tranbär och sötad vispad grädde, kvarg (eller creme fraiche), vaniljsocker och citronsaft.