Simply good

fresh & best quality

Våra bär uppmärksammas i Asien och USA

blabar


Det ökade intresset från asiatiska marknader för naturliga, nyttiga bär fick nyligen en journalist från USA att besöka Polaricas bärplockningsplatser i Sverige och Finland. Resultatet: en nyhetsartikel som nu fått stor spridning i bland annat amerikansk public service-radio och tusentals delningar i sociala medier.

– Det är roligt att se att de goda och nyttiga nordiska bären får global uppmärksamhet, vilket också visar att vår strategi att satsa på vilda produkter är helt rätt, säger Polaricas vd Juha Ruohola.

Det är framför allt nordiska blåbär, lingon och hjortron som röner intresse. Tack vare sin goda effekt på kroppens bakterieflora stärks kroppens immunförsvar och sägs av vissa till och med kunna förebygga sjukdomar. Redan idag exporteras över 6 000 ton blåbär från Finland till Japan varje år.

– För att klara efterfrågan på naturliga vilda bär så sysselsätter vi i år över 1 700 thailändska bärplockare i Sverige och Finland. Det är en win-winsituation då förtjänsten på bärplockningen kraftigt överstiger vad de har möjlighet att tjäna i sitt hemland under monsunperioden, ofta upp till 2-3 årslöner säger Juha Ruohola, Polaricas vd.

Polarica har de senaste åren varit drivande i att förbättra villkoren för de plockare som årligen kommer till Sverige och Finland, och oftast anställs av underentreprenörer. Bland annat har man infört en särskild Bärombudsman som hjälper till att informera och utbilda de thailändska plockarna och varit pådrivande när det gäller att plockarna ska få en skälig betalning enligt svenska och finska kollektivavtal.

– Vi tror att intresset för naturliga matvaror inom de närmaste åren bara kommer att öka, från såväl nordiska, europeiska och inte minst asiatiska marknader. Därför kommer vi att fortsätta att satsa hårt på att utveckla de förstklassiga nordiska vilda råvarorna. Polarica ska vara en välkänd kvalitetsstämpel för hälsosamma och goda vilda produkter, säger vd Juha Ruohola.