Från skogen till ditt middagsbord

Ren, Älg, Kronhjort

Från skogen till ditt middagsbord

Dec 1, 2021 2:00:00 PM
Från skogen till ditt middagsbord - featured image
Published: 01.12.2021
Viltkött är oerhört variationsrikt och bjuder på många goda smakupplevelser beroende på hur du tillagar och kryddar det. Utmärkande för viltköttet är den saftiga, möra och goda smaken.

Vilt är gott och kan tillagas extremt enkelt, det kan snabbt bli en imponerande måltid. Det finns två tumregler att lägga på minnet när du tillagar viltkött: det ska inte tillagas för länge och det ska inte lagas vid alltför låg temperatur. Viltkött är magert och blir därför torrt om det tillagas för länge.

Köttermometern är kockens bästa vän

Köttermometern är helt oumbärlig när du ska laga viltkött. Renköttet steks till 56 grader Celsius. Detta blir en lagom mediumstekning som bevarar smaken och saften. Mildare viltkött, till exempel älg och hjort, steks bäst till 56–68 grader.

Stek och filé bryns först ordentligt i en stekpanna och placeras därefter i ugnen med köttermometer tills de når önskad temperatur. Viltkött kan även tillagas genom att skära köttet i skivor, bryna dem snabbt i en het stekpanna eller på en grill, och sedan låta dem svalna i rumstemperatur i ett par minuter tills de når 56 grader.

Kryddor förhöjer den genuina smaken av vilt

Viltkött behöver inte döljas med kryddor. Salt och peppar räcker långt när du tillagar viltkött. Tumregeln är att välja två eller tre smaker som kompletterar varandra i samma rätt, och inte blanda för många olika smaker.

De klassiska viltkryddorna ger extra djup åt dina vilträtter, t.ex. enbär, rosmarin och timjan. Asiatiska, latinamerikanska och medelhavskryddor kan också användas. Testa tillsammans med torkad och rökt chili, t.ex. poblano och chipotle. Vilt passar även bra med vin, så länge inte rätterna är för kryddstarka. En gnutta kanel kan också vara en intressant smak till viltköttet.

Experimentera med viner

Det vanligaste är att välja tyngre, fylliga viner till viltköttet. Valet av vin beror dock mer på kryddning, såser och tillbehör än vilket kött som används. Syrliga rätter passar med friska viner och sötare rätter med ännu sötare viner. Välj tillbehör som passar med det vin som du valt. Till smakrik och söt portvinssås krävs ett tyngre vin med söt eftersmak. Du kan även välja vin först och sedan välja rätter som passar vinet, och justera recepten där så krävs.

Pho_lihakeitto-800x533-1