Den nordliga traditionella delikatessen ger smakupplevelser även för den moderna hemkocken
Ren är ett kött fullt av hälsosamma näringsämnen, och en traditionell delikatess i de nordiska länderna. Renköttet har höga halter av järn, protein, selen och vitaminer. Renköttet är magert, men har höga halter av nyttiga fettsyror. Det är ett fint kött som är mört och som går snabbt att tillaga.
Enligt traditionen använder man alla delar av renen – även benen. Stek, filé och kotlett är de dyraste och mest välkända delarna från ren, men även mindre kända bitar går att använda till olika delikata rätter, som dock kräver lite längre tillagningstid.
Här finns filé och ytterfilé (ryggbiff). Från sadeln gör man även kotletter och Frenched Racks.
2. STEKSteken består av 4 muskler; innanlår, rostbiff, ytterlår och fransyska. Innanlåret och rostbiffen är mycket möra detaljer och passar utmärkt till fine-dining. Ytterlår och fransyska är prima detaljer för bland annat ugnsstekar, skav och grytor. Detaljer från steken används till både kall- och varmrökning av produkter.
3. BOGENBenfri bog är en utmärkt råvara för skav, men även för soppor och grytor. Tillagningstid 1⁄2–1 timme.
4. ENTRECOTE, HÖGREVEntrecote är en utmärkt styckningsdetalj för fine-dining medan högreven passar bra till långkok. Många använder både entrecote och högrev för torkning av kött, dvs det traditionella ”torrköttet”.
5. LÄGGLäggen kan med fördel används till grytor och sous-vide kokas. Från bakdelsläggen sågar man även Osso Bucco. Tillagningstid ca 2 timmar.
6. HALSAnvänds oftast som köttfärs men även till långkok. Tillagningstid ca 2–3 timmar.
7. REVBENSSIDAAnvänd revben med ben i soppa. Du kan även göra ribs från revbenssidan. Köttet används också till köttfärs. Tillagningstid 2-3 timmar.
Renen är ett halv domesticerat hjortdjur som lever i det arktiska Europa och Asien. Renen strövar fritt på fjällets, tundrans och taigans betesmarker, där de lever av det som naturen bjuder: lavar, gräs, kvistar och svampar.
Polarica köper sitt renkött, beroende på tillgång, från Sverige, Finland, Norge och Jamalhalvön i Ryssland.
Läs mer om ren!