Simply good

fresh & best quality

Möt två av våra bärplockare

En stor del av vår verksamhet är baserad på vilda bär, bär som det finns i överflöd av i våra skogar. Varje år kommer människor från andra delar av världen för att plocka bär och i många fall har de en dröm att kunna förbättra sin situation i hemlandet. Vilka är då de som kommer och plockar bär i våra skogar varje år? Här får du möta två röster direkt från blåbärsskogen:

51-årige Amnuai Khongma från provinsen Chaiyaphum i Thailand börjar bli en bärplockarveteran. Han har varit fyra säsonger i Sverige och ambitionen är att återvända även nästa år. Amnuai reser hit tillsammans med sina släktningar och brukar bo på samma ställe och får tillgång till bil.

-Om jag tjänar lika bra med pengar i år kommer jag spara en del för att bekosta en högre utbildning för min dotter, hon vill gå på universitetet, berättar Amnuai. Jag behöver också investera en del pengar i jordbruket, köpa exempelvis gödsel, utsäde och risplantor.

Hemma i Thailand är Amnuai jordbrukare och odlar ris och rörsocker. Den här tiden på året är det dock inte så mycket att göra, risskörden görs i början av november och sockret tas om hand i slutet av samma månad. Därför passar det perfekt att komma till Sverige under sommaren.

– Jag är nöjd med rutinerna här, det känns tryggt. Jag kan alltid vara säker på att få pengar för de bär jag plockat och tagit med till lägret, säger avslutar Amnuai Khongma.

amnuai_khongma

Amnuai Khongma


Tanom Loeiyt är en riktig bärplockarveteran. Hemma i Thailand är han mångsysslare som jobbar inom jordbruket, men också med inköp och försäljning. Sedan förra säsongen har han investerat i en jordbrukstraktor och en flakbil på avbetalning; fordon som han måste fortsätta att betala av under de kommande två åren.

– Jag ska både plocka bär och vara chaufför för mitt team, då tjänar jag mer. Målet är att komma upp i minst 100 000 bath innan jag åker hem, berättar Tanom.

Tanom har en ny bärplockare i teamet och säger att han vill lära upp honom på bästa sätt.

– En nybörjare kan förstås inte vara lika snabb som den erfarne plockaren. Men det gäller att arbeta hårt och koncentrera sig på sitt jobb.

Innan säsongen informerades Tanom av företaget PP Leader om säkerhet och regler i Sverige, till exempel hur man undviker skogsbrand, att man inte ska lämna skräp i skogen, jaktsäsongen och så vidare.

Den största utmaningen plockarna möter är i att hitta bra platser. Ibland måste teamet leta i timmar efter bärrika marker.

– Det finns många bärplockare där ute, men jag kommer inte att ge upp, avslutar Tanom med ett stort leende.

 

tanom_loeiyt

Tanom Loeiyt