Superbär

med frisk smak från norr

Lingon

(Vaccinium vitis-idaea)

Lingon är det bär som ger rikligast skörd i svenska och finska skogar. Lingonskörden är säkrare än till exempel blåbärs- eller hallonskörden, eftersom lingon blommar några veckor senare, då vädret ofta är varmare.

Hälsodelikatess

Lingon har mycket låg fetthalt och innehåller inte mättade fetter överhuvudtaget (<0,1g/100g). Bären är utmärkt näring för alla som vill äta lätt. Dessutom är lingon fiberrika.

Lingon ska tinas så snabbt som möjligt eller ätas frusna, för att näringshalten inte ska försämras alltför mycket.

Polaricas lingon ploackas i de norra delarna av Finland och Sverige. Våra inhemska bär är naturligtvis av svenskt ursprung. Polaricas lingon förpackas i Haparanda.

Polarica-Berries-lingon

juustokakku

Hur använda lingon?

Lingon passar i både söta och salta rätter. Surheten i bäret kan mildras till exempel med äpple. Vänner av sött kombinerar lingon med kinuskisås eller söt maräng. Rårörda lingon är ett traditionellt och delikat tillägg till kötträtter samt till exempel spenatplättar. En traditionell lingondelikatess är även klappgröt.  I norr är folk vana att ta tillvara lingon som saft, sylt, mousse eller som rårörda lingon eller som sådana – och de fungerar bra även i bakning.

Testa att göra färgstarka lingon-iskuber för drycker på festen eller sommaren!