Polarica

smakliga naturupplevelser sedan 1972

Rena, hälsosamma bär och frukter från frysdisken

Vi tror att vi alla borde äta mat precis som naturen har avsett den, med respekt för miljön. Medan världen blir alltmer komplicerad kan maten fortfarande förbli god – gott helt enkelt.

Polaricas historia

Polaricas resa från Pello till världen är en intressant historia fylld med spännande och spektakulära händelser. Företaget har sedan starten varit pionjär och utvecklat hela vilt- och bärbranschen. Polarica har varit först med allt: man har importerat, förädlat, sålt och distribuerat produkter till restauranger, konsumenter och industrier på ett sätt som ingen annan gjort tidigare.

Helt enkelt har vi skapat smakfulla naturupplevelser sedan 1972.

juustokakku

Tidslinje

1972

Företaget grundades under namnet Norrfrys av entreprenören Allan Lehto i Pello, Tornedalen.

1989

För att komplettera sortimentet med odlade bär införskaffades 1989 produktionsenheten Polarica Poland i hjärtat av Polens jordgubbsland. Anläggningen ligger i det rena nordvästra Polen där vi producerar våra egna jordgubbar, hallon, svarta vinbär och röda vinbär.

2002

Bytte företaget namn till Polarica och samtidigt breddades ägandet till externa parter.

2010

Förvärvade det finländska bolaget Intera merparten av aktierna och Hartwall Capital gick in som minoritetsägare.

2011

Förvärvade Polarica den finska konkurrenten och marknadsledaren inom viltsegmentet Lapin Liha. Affären gav Polarica en stark position inom svensk och finsk dagligvaruhandel samt restaurang och storkök.

2016

ISO 26000 auditering. Polarica har arbetat mycket aktivt med att utveckla mjuka värden. Till exempel som bärbranschens drivande aktör av CSR (ansvarsfullt företagande). Polarica är den enda leverantören i branschen med tredjepartsrevidering av bärplockningsprocessen.

2017

Polaricas bär- och köttverksamhet separerades till olika bolag.

2019

Vilt- och svampverksamheten flyttades under namnet Wildea. Bärverksamheten fortsätter under Polarica.

2019

Polarica återgår till sina rötter som ett familjföretag i december 2019. Polarica AB (bärverksamhet) och Wildea Oy (viltverksamhet) och deras dotterbolag har sålts till en investerargrupp under ledning av Jukka Kristo som majoritetsägare. Andra investerare med operativ roll är Tommy Innala och Mari Onkamo. Dessutom agerar High Point Oy/Deep Point Oy som investerare utan operativ roll.

Kontakta oss